Турска супа "Ашчъбашъ" от червена леща и пилешко за 12БВМП

    



Турска супа "Ашчъбашъ" от червена леща и пилешко  за 12БВМП

Сварете 1-2 пилешки бутчета с отстранена кожа и мазни части и  използвайте свареното месо за гарниране на супата или за допълване на блокове протеини, като спазвате 1БП  25гр.

За супата: 
🟢10БВ сурова червена леща 150гр.
🟢0.30БВ стар лук  40гр.
🟢0.70БВ домашно доматено пюре с чушки.
🔴1БВ трахана 15гр.
🟢12БМ зехтин 4ч.л.
Не се броят: 1-2 скилидки чесън, пушен червен пипер, чили на прах, сух джоджен или мента.

*Ако не разполагате с  домашно пюре, сметнете по етикет или добавете настърган домат и чушка в съотношение по ваш вкус, но спазвайки грамажа за блок по таблицата!

"Задушете в зехтина и малко вода лука до омекване, добавете пюретата и пресования чесън. След минута-две сложете сухите подправки и траханата. Като усетите аромата им, налейте  бульона от пилето около 1.5л. След като заври  добавете лещата. По време на варенето добавяйте още бульон или гореща вода. Течността трябва да е повечко, тъй като това не е крем супа, а и готовата супа трябва да се разпредели на 4 порции по 3БВМ.
След като лещата е съвсем сварена, пасирайте за кратко с пасатор. Супата не трябва да е с кремообразна консистенция, а по-скоро да е гъста супичка. Ако се е сгъстила много, добавете още малко течност и оставете да поври за кратко.
Изтеглете съдържанието и разделете на 4 порции. Получава се доста прилично количество за порция. При мен излезе около 350 гр.
Гарнирайте всяка порция с 3БП сварено пилешко месо."



Нека да ни е вкусно заедно!
Споделено от Таня Стоянова

Коментари

Таблица на хранителните блокове в Зоната