Торта "Ягодова страчатела" за 18БПВМ



Торта "Ягодова страчатела" за 18БПВМ

За блата: 

🟠2БП яйце 2бр.
🟢2БП белтък 4бр.
🟠4БП соево брашно 56гр.
🟠1БВ какао 10гр.
🟢6БВ овесени трици 108гр.
🟢8БМ сусамов тахан 8ч.л.
Прясно мляко 60мл. без да броим
Бакпулвер
Ванилия
Еритритол
Яйцата се разбиват добре . Към тях се добавят всички останали продукти и се изчаква триците да набъбнат. Добавя се малко вода, до кексово тесто. 
Пече се на 180 градуса за 20мин.  
След като се охлади върху решетка ,блата се разрязва на две части. При сглобяване на тортата се сиропира с ароматно кафе. Не е нужно да е много силно, за да не нагарча. Течността , необходима за двата блата е около 220мл.


За крема: 

🟢6БП извара Елена 300гр.
🟢3.5БП цедено кисело мляко 2% 350гр.
🟠7БВ мед 3.5 супени лъжици
🟢2БВ ягоди 280гр.
🟠12БМ какаова маса 36гр.
Прясно мляко 150мл. без да броим
Ванилия
Еритритол или Стевия
Изварата с прясното мляко, меда и малко еритритол се разбиват с пасатор. Към тях се прибавя цеденото кисело мляко и се смесва с бъркалка. Какаовата маса, се нарязва на парченца, които да се усещат и да са приятно хрупкави. 1БВ ягоди се нарязва на парченца за страничната част на формата, а другият 1БВ се нарязва на дребно, без да се смесва с крема.

За украса: 

🟢1БВ ягоди 140гр.
🟢0.5БП желатин 5гр.
🔴1БВ изцеден сок от портокал 60мл. 
Вода 50мл.
Ягодите се нарязват на парченца за горната част на тортата. Портокаловият сок се прецежда през марля, за да е максимално прозрачен. Към него се добавя водата и се сгорещяват на котлон. Още докато е горещо се добавя желатина ,без предварителна подготовка. Като леко се охлади се излива върху най- горният слой ягоди, за да станат лъскави и да се предпазят от засъхване.

Начин на сглобяване на тортата:

Блата се разрязва на две части. По края на формата се оформя ринг от хартия за печене. Поставя се първата част на блата на дъното на формата и се сиропира с кафе.  По стените се подреждат най- правите парченца от ягодите за красота, това са около 1БВ. Намазва се половината крем. Върху него се добавя 1БВ ягоди. Поставя се втората част от блата и се сиропира с кафе. Намазва се останалата част от крема. Най отгоре се подреждат нарязани ягоди. Накрая се заливат със сместа от портокалов сок и желатин с малко вода. Тортата престоява минимум една нощ в хладилник. 
Става много голяма, сочна и вкусна!

Мазнините за белтъците са удвоени! 

В цялата торта има 1БВП прясно мляко, което не броим.

Разрязва се на 12 парчета , всяко за 1.5БПВМ.


Нека да ни е вкусно заедно!
Люси



Коментари

Публикуване на коментар

Таблица на хранителните блокове в Зоната