за Зоната
КАКВО ЩЕ СПЕЧЕЛИМ, АКО СЕ НАУЧИМ ДА СЕ ХРАНИМ В ЗОНАТА? 

Никога няма да огладняваме между храненията, защото мозъкът ни се захранва постоянно с основното си гориво - кръвната захар. Ще изглеждаме по-добре, тъй като излишните мазнини изгарят по най-бързия начин. Ще се движим по-добре, защото увеличаваме притока на кислород до мускулните клетки. Ще мислим по-добре и ще бъдем психически по-издръжливи, защото поддържаме стабилни нивата на кръвната захар. Ще избегнем евентуално бъдещо заболяване, защото тъканните хормони, контролиращи всички основни жизнени функции, са в постоянен баланс.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ, ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ?

1. Определете дневните протеиновите нужди на тялото ви /чрез тях се изчислява и  количеството блокове, които трябва да консумирате ежедневно/.

2. При всяко хранене спазвайте пропорциите 1:1:1 за протеини, мазнини въглехидрати.

За улеснение на пресмятанията е въведена мерната единица "блок".

   1 протеинов блок = 7 гр. протеини

   1 въглехидратен блок = 9 гр. въглехидрати

   1 блок мазнини = 1,5 гр. мазнини

3. Разпределете дневното количество храна равномерно през деня, на три основни, но необилни, и две леки хранения - общо 5 хранения дневно

4. Интервалът между две хранения да не надхвърля 5 часа. (Най-добрият момент за ядене е тогава, когато все още не сте гладни.)

5. Избирайте мононенаситени мазнини.

6. Избирайте благоприятни въглехидрати - богати на целулоза зеленчуци и плодове с умерен и нисък гликемичен  индекс.

8. Винаги изпивайте поне 200-250 мл вода  тридесетина минути преди всяко хранене - основно или леко.

9. Едновременно с режима приемайте и  рибено масло - по време или след хранене.

10. Ако 2 - 3 часа, след като сте се нахранили, усетите глад или желание за нещо сладко, или, ако ви се доспи, най-вероятно при последното ядене сте консумирали прекалено много въглехидрати.

11. Ако сте нарушили диетата, поради пътуване или парти, не се тревожете, а се опитайте при следващото хранене да влезете в посочения ритъм.

12. Отнасяйте се към храната като към лекарство - дозирайте я правилно.


КАКВО ДА НАПРАВЯ, АКО ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЧУВАМ ЗА ЗОНАТА?

За да се ориентирате използвайте метода на око. Така ще добиете обща представа за балансираното хранене.

Протеини: с размера и дебелината на дланта си - 3 блока.

Благоприятните  въглехидрати /зеленчуци, плодове/ -  с размера на цялата ръка - т.е. два пъти големината на протеините.

Неблагоприятни въглехидрати /скорбяла, зърнени храни, плодови сокове/ - в същия обем като протеините

Мазнини: с размера на  възглавничката на дланта при палеца.

Започнете с протеините, като използвате дланта си за ориентир. Количеството, което можете да поберете в нея, е обикновено равно на три протеинови блока. Големината на протеините, които побирате в дланта си, ще ви помогнат да прецените и количеството въглехидрати.

Ако консумирате благоприятни въглехидрати тогава размерите на въглехидратната ви порция би трябвало да са около два пъти по-големи от протеиновата. Ако въглехидратите обаче са неблагоприятни, те трябва да бъдат толкова големи, колкото и протеините. Ако възнамерявате да хапнете нещо за десерт - повечето десерти са почти само от въглехидрати - просто намалете въглехидратите, които ще изядете преди това.

Ако протеиновият ви източник е беден на мазнини - а той би трябвало да е такъв - тогава можете да си набавите останалите за предпочитане полезни мазнини.

Ако искате да отслабвате, трябва да разчитате на продуктите, оцветени в зелено  . Ако искате просто да задържате теглото - може да хапвате и от жълтите , и от червените /по-рядко/, но трябва да спазвате грамажите. Това условие е задължително! 

1.   ПРОТЕИНОВИ БЛОКОВЕ - 1ПБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 7 ГР. ПРОТЕИНИ НА БЛОК/ 

      Протеините стимулират глюкагона, който от своя страна ще накара черният дроб да пусне складираниете въглехидрати. По този начин мозъкът ще бъде задоволен и ще улесни контролирането на обема на въгл. порция. Нещо повече, глюкагонът потиска отделянето на инсулин и потози начин превръща протеините в най-мощното оръжие за контрол на нивото на инсулина.

2.    ВЪГЛЕХИДРАТНИ БЛОКОВЕ - 1ВБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 9 ГР. ВЪГЛЕХИДРАТИ НА БЛОК/ 

      Ако 2 - 3 часа, след като сте се нахранили, усетите глад или желание за нещо сладко, или, ако ви се доспи, най-вероятно, при последното ядене сте консумирали прекалено много въглехидрати.

3.   МАЗНИНИ - 1МБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 1,5 ГР. МАЗНИНИ НА БЛОК/ 

      Всеки блок нискомаслени протеини съдържат приблизително 1,5 г. " скрити" мазнини. Следователно, като прибавим още 1 блок мазнини( определен като 1,5г. мазнини) на всеки протеинов блок ние всъщност изяждаме  3г. или два блока мазнини( един вътре в протеините и един- извън тях) на всеки протеинов блок. Ако използвате обезмаслени протеинови източници, като протеини на прах например, тогава би трябвало да добавите по два блока мазнини на всеки блок протеин, за да се достигне същото съотншение. Съответно ако консумирате мазни протеинови източници, не би трябвало да прибавяте никакви мазнини към съответното хранене. Запомнете: желателно е винаги, когато добавяте към храната си мазнини, те да бъдат предимно мононенаситени.

4.   СМЕСЕНИ (СЪДЪРЖАТ 1 ПБ, 1 ВБ, 1МБ)  

      Това са прясното и киселото мляко.

 

ВЪЗМОЖО ЛИ Е ДА ЗАГУБЯ ПРЕКАЛЕНО МНОГО МАЗНИНИ?

Очевидно е възможно. Затова, достигнете ли веднъж процента телесни мазнини, с който се чувствате щастливи, и желаете да останете на това положение, просто добавете още мононенаситени мазнини към вашата диета. Допълнителните мононенаситени мазнини ще действат като калориен баласт, за да поддържате процента на телесните си мазнини, без това да се отрази върху инсулина. Защо ли? Мононенаситените мазнини не се отразяват върху нивото на инсулина. Те са неутрални в хормонално отношение.

КАКВО ДА НАПРАВЯ, АКО ВСЕ ОЩЕ ИЗПИТВАМ ГЛАД?

Необходимо е да направите корекция в настройката на хормоналния си карбуратор. Винаги следете какво става след последното ви хранене. Ако почувствате глад след 2,3 часа, след като сте яли, и усетите намаляване на умствената концентрация( поради ниското ниво на кръвната захар), то е защото сте консумирали повече въглехидрати спрямо протеините, отколкото трябва. В резултат тялото ви е започнало да произвежда прекалено много лоши айказаноиди заради увеличеното отделяне на инсулини това ви е извело от Зоната.

Не се страхувайте да започнете здравословно и балансирано хранене!

Информацията е събрана от различни източници!

Таблица на хранителните блокове в Зоната