! ЗОНАТА - МЕТОД НА ОКО !



 ❗ЗОНАТА - МЕТОД НА ОКО❗
 
Методът на око е изключително подходящ за хора, които най-често се хранят извън дома си или нямат възможност, или не желаят да измерват количеството храна с кухненска везна.Нужни са ви само дланите и очите ви!

За да постигнете здравословно отслабване, трябва да се храните балансирано 4-5 пъти на ден – 3 основни хранения – закуска, обяд и вечеря, както и  2 междинни – следобедна и вечерна закуска.

❓КАК ДА СЪЗДАДЕМ ЕДНО ОТ ОСНОВНИТЕ СИ ХРАНЕНИЯ-  ЗАКУСКА, ОБЯД И ВЕЧЕРЯ НА ОКО?

Разделете мислено чинията си на 3 части, като първо добавите в нея протеините, след това въглехидратите, а накрая мазнините.

- Протеини: в едно основно хранене те трябва да са колкото големината и дебелината на дланта ви, но без пръстите. Това ще е около 90-110 гр., като за предпочитане е риба, не тлъсти меса (пилешко, пуешко, телешко, свинско), яйца и нискомаслени млечни продукти. За веганите – тофу например и соеви заместители.

- Въглехидрати: когато изборът ви за въглехидрати е само от благоприятни зеленчуци, то в едно хранене те трябва да се равняват на обема на три стиснати юмрука (това е около 300-400 гр).

Когато изборът ви за въглехидрати е само от благоприятни плодове, количеството трябва да се равнява на един и половина стиснат юмрук (около 150 гр).

Когато изборът ви за едно хранене е от благоприятни зеленчуци и плодове, количеството трябва да е равно на 1 юмрук за зеленчуците + 1 юмрук за плодовете.

Когато изборът ви за едно хранене е от неблагоприятни въглехидрати (хляб, макарони, ориз, картофи, царевица и др), то количеството трябва да е колкото големината и дебелината на дланта ви, без пръстите (както при протеините около 90-110 гр) и тук можете да добавите половин юмрук благоприятни зеленчуци.

Когато изборът ви е от най-неблагоприятните въглехидрати, което не се препоръчва за хора, които искат да отслабнат, то количеството на едно хранене трябва да е не повече от половин длан без пръстите (около 40-50 гр) и без прием на абсолютно никакви други въглехидрати.

- Мазнини: при всяко хранене добавяйте от полезните (мононенаситени) мазнини. В едно основно хранене най-добре е да добавите  9 маслини / или  чаена лъжичка зехтин / или пък 9 суровки ядки.

❓КАК ДА СЪЗДАДЕМ ЕДНО МЕЖДИННО ХРАНЕНЕ НА ОКО?         
Методиката е абсолютно същата, както при основните хранения, но количеството е равно на 1/3 от това за основното хранене.

❗ВАЖНИ ПРЕПОРЪКИ:

- Може да изпиете чаша вино или бира, но тогава трябва да намалите с 1/3 (една трета) въглехдиратите в храненето си.

 - Ако изпиете 2 чаши, съответно с 2/3, а ако изпиете 3 чаши, не приемайте никакви въглехидрати в това хранене.

- Горещо препоръчваме на хората, които се стремят да отслабнат да избягват най-неблагоприятните въглехидрати, както и тестени мазни храни.

- Избягвайте твърдия алкохол, но ако все пак решите, че ви се пие, намаляйте с 1/3 (една трета) количеството на въглехдиратите в храненето си, на всеки 30 гр, алкохол. Тоест, ако изпиете 90 грама твърд алкохол, не приемайте никакви въглехидрати.

- Старайте се да пиете не повече от 2-3 кафета за целия ден, подсладени единствено със стевия или друг подсладител без калории.

- Старайте се 20-30 минути преди и след хранене да не пиете вода.

- Старайте се да пиете минимум 1,5 – 2,0 л вода през целия ден. Вода и чай без захар, мед и други подсладители можете да пиете през целия ден.

- Движете се минимум 60 минути дневно.


Добре дошли в Зоната!

Коментари

Публикуване на коментар

Таблица на хранителните блокове в Зоната