Чийзкейк баклава за 20БПВМ

  


Чийзкейк баклава за 20БПВМ

Сироп:
🔴10БВ мед или кленов сироп  120гр.
Вода 120гр., канела пръчка, кора и сок от лимон
Еритритол 25гр. и Стевия 15 капки

Пълнеж:
🟠4БП яйца 4бр.
🔴4БП крема сирене 280гр. по етикет
🟢12БП нискомаслена извара 700гр.
🔴2БВ царевично нишесте или тапиока 20гр.
Еритритол 50гр.   Стевия 25 капки
Портокалова кора настъргана

Основа:
🔴8БВ кори за баница 4бр. 
🔴10БМ масло 30гр.
🟠🟢18БМ ядки орехи и шамфъстък 54гр.
Мазнини за крема сиренето не се добавят, а се удвояват заради нискомаслената извара!

За пълнежа не се ползвам миксер, разбива се с бъркалка крема сиренето, царевичното нишесте, кварка и подсладителите. Яйцата се  добавят едно по-едно, усвоява се едното яйце и тогава се  добавя другото … Накрая се  прибавя настъргана портокалова кора. 
Десерта се приготвя в тавичка с падащо дъно (най-удобно е така). Започва се с една кора като краищата и да излизат навън. Ядките се  разпределят  40гр. орехи смлени и 14гр. шамфъстък смлян за поръсване отгоре. Ядките да не са смляни много на ситно.
Първата кора се намазваме с малко масло и се поръсва кората (дъното само) с ядки. Прибавя се другата кора срещуположно на първата, правоъгълни са корите затова така. Крайщата им трябва да излизат отгоре. Маже се с масло и се поръсва с ядки. Следващата кора пак така … 
Когато се наредят всички кори, се изсипва пълнежа върху тях. Може да се оставят корите да стърчат леко извън пълнежа, може да се  подгънат върху пълнежа.  Пече се  загрята фурна на 160-170гр.  докато корите покафенеят, както на баклавата. Отнема около час. 
Сиропа се сварява за около 5 мин. 
Когато поизстине изпечената смес се премахват  стените на тавата, прехвърля се  в табла или с каквото разполагате, сиропира се  леко отстрани и което се стича ще го поеме отдолу. Поръсва се с шамфъстък. 
Разрязва се на 20 парчета, всяко за 1БПВМ.
Нека да ни е вкусно заедно! 
Споделено от Антония Кръстева

Коментари

Таблица на хранителните блокове в Зоната